Dancescene takes cultural scene with it

  Denis Doeland BW

Dutch DJs and producers start their cultural scene collegues in the right direction . After being cut off of grants artists of cultural and dance scene combine their efforts to keep the subsidies that are left and to experiment with new earning models:

Amsterdam, 14 februari 2014 – Nederlandse dj’s en producers helpen hun collega’s uit de cultuursector financieel op weg. Na de bezuinigingsronde van 325 miljoen euro in 2013, waardoor kunstinstellingen soms tonnen minder subsidie kregen, bundelen artiesten hun krachten om resterende subsidies te behouden en te experimenteren met nieuwe verdienmodellen.

Uit een inventarisatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bleek onlangs nog dat de culturele sector het hoofd boven water weet te houden: van de 275 kunstinstellingen die gekort werden op hun subsidie, zijn er een jaar later 41 opgeheven. Zo’n 70 organisaties hielden echter stand zonder enige vorm van subsidie. Artiesten lijken nu gezamenlijk te zoeken naar een gulden middenweg: activiteiten die deels gesubsidieerd zijn, en deels worden bewerkstelligd door eigen financiële middelen.

Dat de dancescene de culturele sector daarbij op sleeptouw neemt, is niet zo verwonderlijk. Dat meent althans Denis Doeland, directeur van DDMCA. “De dancewereld heeft in het verleden nooit subsidies gehad; de meeste dj’s en producers begonnen met een kleine spaarpot of geld van een suikeroom op hun eigen zolderkamer. Men moest innovatief te werk gaan. Daardoor was de dancescene bijvoorbeeld de eerste die de waarde van streamingdiensten en big data inzag.”

DDMCA en Jibe Company presenteren dit weekend op Dancefair de EDM Monitor 2013, een initiatief van analysesite Rankingz. In het rapport zijn de online activiteiten van dj’s uit de dancescene over het afgelopen jaar geanalyseerd. De online prestaties blijken nauw samen te hangen met het commerciële succes van de individuele artiesten. Zo is er een verband tussen de score op Facebook en de positie van een artiest in de DJ Mag Top 100, de jaarlijkse lijst die de beste dj ter wereld benoemt. “Met een sterke online reputatie en een bestand van miljoenen fans kunnen vervolgens lucratieve sponsordeals worden gesloten. Data is van onschatbare waarde geworden”, aldus Doeland.

“De monitor laat bovenal zien hoe significant de Nederlandse spelers binnen de dancewereld zijn”, vervolgt hij. “Dat succes wordt mede mogelijk gemaakt door het topsectorenbeleid van de overheid. De creatieve industrie is aangewezen als topsector waarin geïnvesteerd wordt. Dat de dancewereld die investering weet terug te verdienen, maakt de weg vrij om artiesten en organisaties in andere genres financieel te ondersteunen.”

Net als voor de dancewereld kan het internet ook een aanvullend verdienmodel voor de culturele sector herbergen. Door gegevens van fans en bezoekers – oftewel ‘big data’ – te verzamelen en te analyseren zouden kunstinstellingen hun publiek beter in kaart krijgen. Adverteerders of sponsoren zijn vervolgens bereid grotere bedragen neer te tellen om een gevalideerde doelgroep te bereiken.

Over DDMCA en Denis Doeland
DDMCA (Denis Doeland Management Consultancy en Advies) helpt merken, bedrijven en organisaties om de mechanismes van het internet en social media zodanig toe te passen dat de kanalen financiële waarde toevoegen en voldoen aan de nieuwe verwachtingen van fans, klanten, medewerkers en andere betrokkenen. DDMCA helpt de stem van het publiek een plaats te geven in de bedrijfsvoering van de organisatie. Klanten van DDMCA zijn onder meer Radio 538, 22tracks, 8ballMusic, Armada Music, Eurosport, UDC, Art of Dance, Oger, Lief!Lifestyle, Dance Therapy, JunkieXL en Amsterdam Dance Event.

Denis Doeland werkte bijna 18 jaar bij ID&T en was onder meer verantwoordelijk voor IP Services & Internet. Tegenwoordig is hij adviseur bij bedrijven, organisaties en merken op het gebied van Intellectueel Eigendom, Business Intelligence, Social Media en Internet Strategie. Hij heeft verschillende platformen opgericht, waaronder Reputation Performance Analysis (RPA) platform Rankingz. Hij is blogger voor Fast Moving Targets, Emerce, Sportnext, Fanfiber en Doeland’s Digitale Wereld. Naast adviseur is hij docent aan de Fontys Hogeschool te Tilburg en schreef hij samen met Ger Hofstee het boek ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu – De digitale verandering’.